Merlot este o varietate de struguri negri, de viță nobilă, unul dintre cele mai cultivate și renumite soiuri din lume. Își are originea în sud-estul Franței, în regiunea Bordeaux. Soiul este o încrucișare între Cabernet Franc și Magdeleine noire des Charentes. Astăzi este prezent cam prin toate regiunile viticole de pe planetă, nelipsind nici de la noi.

Se spune că denumirea Merlot i se trage de la mierlele (mierlă, în franceză merle) care preferă cu predilecție boabele acestui strugure. Soiul are o sensibilitate ridicată în fața unor microorganisme, insecte și ciuperci. Despre Merlot se vorbește cam de pe la 1700, însă abia după un secol soiul apare menționat într-un document istoric de ampeleografie (știința care studiază vița de vie).

Ciorchinii sunt destul de compacți, poate ușor răriți. Au mărime medie și structură piramidală, cu 1-2 ramificații. Boabele, de culoare albastru negricios și formă sferică au dimensiuni mici spre medii, coajă foarte subțire și aspect lucios. Este destul de precoce ca perioadă de dezvoltare și coacere, ceea ce-i permite să se adapteze cu ușurință în orice mediu. Îi merge bine în zone colinare. Preferă solurile umede și grase, bogate în argilă.

Din Merlot rezultă vinuri cu arome de fructe de pădure și posibile arome vegetale care variază în funcție de climat, de metodele de vinificare și de maturare. Gustul este sec iar detaliile aromatice depind de stilurile de vinificare abordate. În țările din Lumea Nouă culesul  strugurilor de face târziu, pentru consistență, grad ridicat de alcool, arome bogate și intense de prune și mure. În Europa, mai ales în regiunea Bordeaux, strugurii sunt culeși devreme pentru a păstra aciditatea, gradul scăzut de alcool, aromele proaspete de zmeură și căpșuni și potențial pentru dezvoltarea aromelor vegetale. Merlot este folosit și pentru producerea vinurilor rosé sau albe, prin vinificare în alb.

Asocierile compatibile aduc în prim plan carnea albă și roșie sau de vânat, preparată sub diverse forme (la grătar, fripturi etc.), dar și brânzeturile sau mezelurile. Merlot rosé este excelent cu un desert lejer sau în combinație cu o salată de fructe.

merlot cules