Feteasca neagră este un vechi soi de struguri românesc, cultivat încă din perioada dacilor. Provine din vița sălbatică și este de o calitate extraordinară. Azi se regăsește mai ales în regiunea viticolă Moldova, dar și în Dealu Mare sau Ștefănești. Se obține din el un vin roșu memorabil, sec, demisec sau demidulce, cu un parfum care amintește de prune uscate și fructe de pădure.
Planta este foarte viguroasă, cu înmugurire medie și cu coacere medie spre târzie. Ciorchinii sunt compacți și formați din struguri cu pielița groasă. Este rezistentă la secetă, la temperaturile scăzute de iarnă (-22°C), la mucegai şi făinare. Strugurii sunt de mărime mijlocie, cu boabe sferice, mici și miez zemos. Maturarea boabelor începe în luna septembrie, cu puțin timp înaintea soiului Merlot, succesul recoltei depinzând de an, zona de cultură și lucrările de întreținere realizate. Producțiile sunt mijlocii, iar strugurii pot acumula un conținut de zaharuri destul de ridicat, de până la 200-240 g/l.
Feteasca Neagră produce unele dintre cele mai bune vinuri roșii din România. Din acest soi se pot obține atât roze-uri deosebite, cât şi vinuri roșii ce pot fi învechite în lemn de calitate şi ulterior în sticlă, rezultând vinuri de mare marcă, cu o tipicitate pronunțată. În funcție de tehnicile de vinificație, se pot obține vinuri cu arome variate și cu structură de taninuri fine, aciditate bună, corp mediu spre plin și un nivel de alcool mediu spre mare.
Feteasca Neagră este un soi autohton, originar și din arealul prezent al Republicii Moldova. Cu toate acestea, nu a fost plantată în timpul perioadei Sovietice, și în prezent aproape că a dispărut. De la sfârșitul anilor 2000, producători moldoveni cunoscuți au început replantarea soiului.