Busuioaca de Bohotin este un soi românesc, rar întâlnit, caracteristic zonei de NE a Moldovei. Este cunoscut și sub numele de Tămâioasă de Moldova sau de Bohotin ori ca Muscat violet în Rusia, Franța, Germania sau Italia. Agreează terenurile în pantă, cu expunere sudică și fertilitate mijlocie. Rezistența biologică la boli a Busuioacei este mijlocie, putând ridica probleme în anii nefavorabili viței-de-vie. Are, în schimb, o rezistență bună la ger.

Strugurii sunt mijlocii, cu boabele îndesate, uneori cu ciorchinele aripat. Boabele au mărime medie, sunt sferice, cu pielița subțire, de culoare violet închis și nuanțe vineții, acoperite de pruină. Pulpa este zemoasă și cu aromă inconfundabilă, caracteristică soiului.

Vinul obținut are o culoare unică, roșu-vineție, cu reflexe cărămizii. Aroma vinului aduce a amestec de trandafir și busuioc, aspecte ce îi dau o notă aparte, rar întâlnită la alte vinuri aromate. De obicei este vinificat în demidulce, uneori chiar dulce.

În 1936, la Concursul național de vinuri de la București, academicianul G. Ionescu-Sisești i-a prezentat regelui Carol al II-lea vinul obținut din Busuioaca de Bohotin, astfel: Acest vin roz și parfumat este un dar unic, cu o culoare de briliant, ce merită degustat stând în picioare, ca o prețuire în plus. Regele Carol al II-lea a gustat din pahar și, fermecat de gustul licorii, a spus o vorbă devenită legendară: Nu în picioare, ca la împărtășanie, ci în genunchi, ca la spovedanie.

busuioaca de bohotin